Navigáció

Ándörvótör - élővilág az Adrián

on 2016. március 24.

Mindig is misztikus, izgalmas találgatásra adott okot, hogy mit is rejt a végtelen tenger mélye, milyen szörnyek rejtőzhetnek a hullámok alatt. Az Adria lágyan hullámzó tengerifű- és neptunfű-mezői kitűnő búvóhelyet biztosítanak megannyi halfajnak, a sziklákon színes korallok, viaszrózsák és virágállatok kápráztatják el a búvárkodókat.

Ezekben a vizekben megtalálható több szivacsfaj is, és a gyermekek örömére a tengeri csillag, a csikóhal és a sekély vizekben gyakran előforduló gébfélék is. Az ínyencek végigkóstolhatják az Adria gyümölcseit úgy, mint különböző kagylófajokat, polipot, rákokat és tintahalat is, valamint számos ízletes halfaj is megtalálható itt, mint a hekk, a tőkehalak, vagy a sügérfélék. Mégis ha a tenger élőlényeiről esik szó, mi más juthatna először az eszünkbe, mint a legjátékosabb és legkedveltebb élőlények a térségben: a delfinek. A fajok megóvása érdekében Mali Losinjon alapítottak is egy rezervátumot a számukra.

De mely rémek leselkednek ránk a kék mélységből? A méltósággal "repkedő" ráják annyira nem is tűnnek félelmetesnek, de a morcos tekintetű sziklahalak mérgező tüskéinek fenyegetését érdemes komolyan venni, míg a murénák barlangjait érdemes elkerülni, nehogy egy kampós fogakkal teli száj csapjon le a kezünkre. A nyílt vizek lenyűgöző teremtményei a kihalás szélén álló tonhalak és a furcsa alakú kardhalak. Testméretük félelmetes lehet, bár közel sem annyira, mint mikor egy torpedószerű test, tépőfogakkal teli száj, és mindent elnyelő éhes bendő közelít felénk. Igen. A cápák - melyek közül több, emberre nem veszélyes faj is él az Adria vizeiben, köztük olyan ijesztő, ámde békés fajok is, mint a plankton szűrő óriáscápa vagy a kispettyes macskacápa. Azonban azt is érdemes tudni, hogy a ma már igen ritka "nagy fehér" fő előfordulási helye a Kvarner-öbölben volt a Földközi-tenger térségében.

Amennyiben profikkal ismerkednél az Adria élővilágával nyugodtan keresd fel a rogoznicai búvárbázist, ahol magyar nyelvű oktatókkal merülhetsz: http://www.adriadive.hu/

További bejegyzések

Köszöntjük oldalunkon!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és vegye igénybe 50 EURÓS KEDVEZMÉNYünket, melyet első hajóbérléséből biztosítunk. Kérjen személyre szabott ajánlatot, vagy válogasson akciós ajánlataink közül.

Az adatvédelmi nyilatkozatot elolvastam, megértettem és elfogadom.
Hozzájárulok, hogy e-mailben (eDM), a Prima Yacht Kft. megkeressen ajánlataival.
Kapcsolat
Kapcsolatfelvétel tárgya: