Navigáció

HURRIKÁN HELYZET 2017 ŐSZ

on 2017. szeptember 06.

Az idei őszi hurrikán szezon talán az eddigi legerősebb „szezon” a karib térségben és még nincs vége. Gondolhatjuk, hogy az oly messze van tőlünk, és biztos nehéz az ott élőknek, de sajnos nem csak őket érinti megrázóan a hurrikán okozta helyzet. Sok hazai utazási iroda és utas is kénytelen megbirkózni a trópusi vihar okozta állapottal.

A letarolt területek repterei nem tudnak sem fogadni sem indítani utasszállító gépeket, vagy csak nagyon korlátozott számban. Az érintett területek területén bérelhető hajók 80% megsérült, vagy megsemmisült. A fennálló helyezet megdöbbentő, de szerencsére orvosolható. A hajófoglalásokat a bérlők átkérhetik más desztinációkra, melyeket nem érintett e természeti katasztrófa, vagy vissza kérhetik eddigi befizetéseiket jelentősebb lemondási díjjak nélkül. A légitársaságok is segítőkészek, sokan felár nélkül helyezik át utasaikat egy másik általunk kért desztinációra, vagy mondhatják le jegyeiket minimális veszteséggel.

KI, PONTOSABBAN MI IS AZ AZ IRMA?

Az Irma hurrikán ötös erősségű trópusi ciklon, mely 2017 szeptemberében a Szélcsendes-szigetek, a Nagy-Antillák és a Turks- és Caicos-szigetek térségében, valamint az Egyesült Államok délkeleti részén, elsősorban Floridában csapott le. Közel 300 km/h-s maximális szélsebességével az Irma volt a második legintenzívebb atlanti-óceáni hurrikán; egyedül az 1980-as Allen hurrikán haladta meg erősségben.
A hurrikán először szeptember 6-án a hajnali órákban érte el szárazföldet, Barbudánál, 295 km/h-s széllel és 914 millibaros centrális légnyomással. A nap folyamán a vihar szeme 25 km/h körüli sebességgel tovább haladt nyugat-északnyugat felé, Puerto Ricótól északra.
Másnap a vihar hasonló intenzitással folytatódott, és változatlan irányban és sebességgel Hispaniolától északra haladt el, majd az esti órákban a Turks- és Caicos-szigeteken pusztított.
Szeptember 8-án a hurrikán szeme elhaladt Kuba északi partja és a Bahama-szigetek között. A hurrikán a reggeli órákban négyes fokozatúvá gyengült, de még így is 240 km/h sebességű szelet mértek a centrum körül. A szem 110 kilométer sugarú körzetében hurrikán erősségű szél tombolt; a trópusi vihar zónája további 185 kilométerre terjedt ki.
A pusztító vihar nyomán súlyos károk keletkeztek. Egyes szigeteken a növényzet is 85%ban sérült, nem maradtak levelek még a trópusi növényeken sem. Az épületek zöme sérült, lakhatatlanná váltak, az áram és víz szolgáltatás megszűnt.

ÚJABB HURRIKÁN VESZÉLY: MARIA

Alighogy elkezdődött a károk felmérése, a fent említett térség lakosság újabb riasztást kapott. A Maria névre keresztelt hurrikán az Irma nyomán közeledik.
A Maria még most is tombol és halad a Bahamák felé. Óriási károkat okozott Dominikán és Puerto Ricoban is, és érintette az Irma által letarolt szigetállamokat is.
Sajnos szárnyra kaptak  már olyan hírek is hogy ezzel még nincs vége a hurrikán szezonnak, de mi nagyon reméljük, hogy a Maria elvonulását követően elkezdődhet az újjáépítés.

HURRIKÁN UTÁNI HELYZET, HAJÓBÉRLÉSI INFORMÁCIÓK

Bízunk benne, hogy hamarosan magához tér az általunk is oly kedvelt karibi vitorlásparadicsom.
A pálmafák majd új ágakat hoznak, a növények kizöldülnek, a tenger hullámai lenyugszanak, a kikötők újjá épülnek, új hajók érkeznek a térségbe és újból indulhat az élet a régi kerékvágásban.
De addig is FONTOS információ bérlőinknek a 2017/2018-as karibi szezonra ( további információk tekintetében módosulhat)
Az alábbi szigetek bázisairól a foglalási lehetőséget határozatlan ideig felfüggesztjük: Antiguai, BVI és St.Marteen-i, Puerto Rico.
A többi szigeten, habár érintette őket is Maria, a károk könnyebben és gyorsabban orvosolhatóak, így ezekről továbbra is kínálunk bérelhető hajókat:
Guadeloupe, Martinique, St.Lucia, Grenada szigeteiről indulással a dél-karib térség, továbbá Dél-Kuba és Bahamák.
A téli desztinációkból az alábbi térségek is várják a hajósokat: Seychelles, Maldív, Thaiföld és Tahiti.
Ha kérdése merül fel, vagy foglalni szeretne, várjuk megkeresését, állunk rendelkezésére: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További bejegyzések

Köszöntjük oldalunkon!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és vegye igénybe 50 EURÓS KEDVEZMÉNYünket, melyet első hajóbérléséből biztosítunk. Kérjen személyre szabott ajánlatot, vagy válogasson akciós ajánlataink közül.

Az adatvédelmi nyilatkozatot elolvastam, megértettem és elfogadom.
Hozzájárulok, hogy e-mailben (eDM), a Prima Yacht Kft. megkeressen ajánlataival.
Kapcsolat
Kapcsolatfelvétel tárgya: