Navigáció

GYIK

Gyakran ismételt kérdések

Hajóbérlés

Ajánlatkérés: hogy személyre szabott ajánlatot tudjunk készíteni, szükségünk van az alábbiakra: milyen típusú hajóval, hol és mikor szeretne hajózni, hányan vannak a hajózni vágyók, szükségük van-e hajóvezetőre.

Ajánlat: az ajánlat sok esetben több hasonló adottságokkal rendelkező hajót tartalmaz. Feltüntetjük a hajók típusát, árát, esetleges kedvezményeket, járulékos költségeket, valamint alaprajzot és külső-belső képeket is csatolunk. Általában az ajánlatot egy hétig tudjuk tartani, de ez idő alatt is előfordulhat, hogy más vendég kibérli a hajót. Ezért javasoljuk:

Opció: amennyiben valamelyik hajó felkelti az érdeklődését, érdemes opciózni a hajót. Ilyenkor anyagi vonzat nélkül tartjuk a hajót Önnek. Előszezonban és távoli időpontra kb. 1 hétig, közeli időpont esetén kb. 3 napig. Ez idő alatt tud dönteni, illetve a befizetést megszervezni. Általában , ha az anyagiak megszervezése csúszik igyekszünk hosszabbítani, de ez nem mindig sikerül, ha az érdeklődés nagy az adott hajóra. Foglalás történhet banki átutalással, bankban számlánkra történő befizetéssel, vagy személyes befizetéssel irodánkban. Javasoljuk, ez történjen Euróban.

Bérlés: a hajó fix foglalása a hajóbérleti díj 50%-ával történik. 6 héttel indulás előtt kell a hátralékot fizetni. Amennyiben a hajóbérlés 6 héten belül történik, a foglalás a teljes hajóbérleti díj befizetésével történik.

Crewlista: indulás előtt legkésőbb 1 héttel el kell juttatni hozzánk a legénységi listát (ún. crewlistát), melynek tartalmaznia kell: útlevélben (a vendégnél a kiutazáskor lévő igazolványban) szereplő név, születési hely, idő, igazoló okmány száma. Ha a hajóvezető a vendégek közül kerül ki, a hajóvezető engedélyének másolatát is el kell juttatni hozzánk a crewlistával együtt.

Hajóbérlési alapfogalmak

Bimini: a cockpit fölé nyitható árnyékoló

Chartplotter: a GPS-hez csatlakoztatott képernyő, melyen nagyítva követhető a térkép és a navigáció

Crewlista: legénységi lista, tartalmazza a hajózók adatait

Dinghy (boci): a hajókhoz tartozó gumicsónak. Alapfelszereltség

Flybridge: nyitott kormányállás a fedélzet felett

Genakker: a hajóra kérhető plusz vitorlázat. Balatoni hajóknál versenyen jól megfigyelhető, az orron dagadó színes vitorla. Annyiban tér el a spinakkertől, hogy más a szabása

Külmotor: a dinghyhez igényelhető motor

Lazy jack: az a típusú vitorlázat, melyet egy, az árbocra szerelt zsákba eresztünk bele

Orrsugár kormány: nagyobb hajókon az orrba is beszerelnek egy motort, ami segít a hajó manőverezésében, fordulásában

One way: a kiindulási és érkezési kikötő nem azonos

Rollos vitorlázat: az árbócba tekerhető vitorla. Ha a rollos főárbóc neve: roll grósz.

Skipper: professzionális hajóvezető, kapitány

Spinakker: a hajóra kérhető plusz vitorlázat. Balatoni hajóknál versenyen jól megfigyelhető, az orron dagadó színes vitorla. Annyiban tér el a genakkertől, hogy más a szabása.

Sprayhood: a cockpit elé, a lejárat köré-fölé feszíthető permetvédő ponyva

Hajózás közben

Hányan tartózkodhatnak a fedélzeten?
Kikötés után nincs korlátozás, lényeges viszont, hogy a megnövekedett létszám ne veszélyeztesse a hajón tartózkodók biztonságát. Azonban menet közben a hajón csak annyian tartózkodhatnak a fedélzeten, ahány főre a hajót regisztrálták (ezt már ajánlatküldéskor feltüntetjük). Ebbe a létszámba bele kell számítani a kapitányt és minden gyermeket életkortól függetlenül teljes főként.

Mi történik, ha többen tartózkodnak a fedélzeten a megengedettnél menet közben?
Ellenőrzés esetén akár több tízezer kunás büntetést is kiróhatnak, valamint bevonhatják a hajóvezető engedélyét.

Hány éves kortól tartózkodhat gyermek a fedélzeten?
Ha teljes hajót bérelnek a vendégek (nem kabincharterszerű az utazás), nincs életkor korlátozás, bár 0-3 év között nem ajánljuk. 6 év alatti gyermek esetén lehet kérni gyermek mentőmellényt és javasoljuk a gyermekháló igénybe vételét is. Ebben az esetben a fedélzet körül felár ellenében egy hálót feszítenek ki, ezzel akadályozandó a gyermek vízbe esését. Motorsailer-ek és guletek esetén 8 éves kor alatt ritkán engednek a fedélzetre gyermeket, inkább tiltják.
 
Lehet-e háziállatot vinni a fedélzetre?
Egyre több üzemeltető engedi ezt meg, de ez mindig feláras. Gyakori, hogy a takarítás felára a takarítási díj 100%-a.

Meddig módosítható a crewlista?
2 nappal indulás előttig nálunk is megoldható. Az ez utáni változtatásokat érkezéskor a bázison kell intézni. Amennyiben az utazás folyamán változás történik, valaki érkezik, vagy elhagyja a hajót, akkor a bázist mindenképp értesíteni kell a változásról, általában ezt ők intézik, de egyes esetekben a legközelebbi kikötő-kapitányságra irányítják át a hajózókat. Amennyiben utazás előtt tudják már,hogy csere, változás történik, akkor külön-külön crewlistát kell leadni már utazás előtt.

Milyen hosszúak a turnusok?
Általában a turnusok szombattól szombatig tartanak, 2-3 vagy akár több hétre szívesen fogadnak foglalásokat. A 10 napos és tört hetes bérléseket főleg főszezonban nem kedvelik, főleg a szombaton átívelő foglalásokat (pl. csütörtök-vasárnap), mert ez 2 charterhetet vág. De erről sem kell lemondani, mindig lehet találni egy-két hajót, amit kiadnak ezekkel a feltételekkel is, azonban ebben az esetben kisebb lesz a választék. Ez alól kivételt képeznek az egzotikus térségek, mert itt sokkal rugalmasabban kezelik a bérléseket. Tulajdonképp ha van szabad hajó, bármikor lehet érkezni,bármilyen hosszú időtartamra lehet bérelni. Mi minimum 10 napos hajózást javaslunk ezekben a térségekben.

Át lehet-e hajózni más országokba?
Általában a hajóknak csak az adott ország felségvizeire van engedélyük, ha ilyen igény merül fel, mindenképp jelezzék, mert ezt ellenőriznünk kell. Fontos, hogy a kapitány is rendelkezzen olyan hajóvezetői engedéllyel, ami erre őt feljogosítja. Amennyiben minden feltétel teljesül, a hajót ki kell jelenteni az indulási országból. A célországba be kell jelentkezni és a vámprocedúrán át kell esni. Visszafelé ezt meg kell ismételni.Egzotikus térségekben, főleg a Karib-térségben, ahol a szomszédos szigetek különálló országokhoz tartoznak vagy önálló államok, nincsen áthajózási tilalom, gond nélkül hajózhatunk a szigetek között.Ebben az esetben csak a hajó ki és bejelentését és a vámadminisztrációt kell intézni.

Milyen messzire lehet hajózni a parttól?
Abban az esetben, ha a hajónak nincs engedélye elhagyni a felségvizeket vagy az üzemeltetőt nem tájékoztatták a felségvizek elhagyásáról, akkor csak az adott ország felségvizein lehet hajózni, ami a parttól számított 12 tengeri mérföldön belüli vízterület. Azonban a hajóvezető engedélye is meghatározza a kapitány kompetenciáját, ami a parttól számítva ennél kisebb távolság is lehet. Érdemes erre odafigyelni.

Mik az útlemondási feltételek, van-e sztornó biztosítás?
Sztornó biztosítást a csatornahajók kivételével nem lehet kötni. A lemondási feltételekről minden esetben az adott hajóra szabva küldjük a tájékoztatást foglaláskor. Általában 40 nappal indulás előtt vagy ezen belüli lemondás esetén a hajóbérleti díj 100%-a a sztornó díj.

Lemondható-e az utazás sztornó díj nélkül, ha az időjárás-előrejelzés rossz időt jósol?
Nem mondható le. Minden esetben a lemondási feltételekbe foglaltak szerint kell eljárni.

Milyen öltözék javasolt?
Mit vigyünk magunkkal a hajózásra? A hajózáshoz sportos öltözék javasolt, fehér talpú tornacipő (vagy olyan, ami nem hagy nyomot a fedélzeten). A hölgyek a tűsarkú cipőt ne a fedélzeten vegyék fel, hanem a mólón. Érdemes legalább vízálló kabátot vinni eső esetére. Mindenképp legyen sapka a vendégeknél, ami véd a naptól, menet közben nem érzi az ember, de az arra érzékenyek könnyen napszúrást kaphatnak. Napvédő krém még a nem érzékeny bőrűeknek is javasolt. Sporttáskába és ne kemény falú bőröndbe pakoljunk,mert a hajó tároló rekeszeibe könnyebben elrakodható.

Lehet-e tengeri betegséget kapni?
Sokan félnek tőle, mert amúgy is érzékeny a gyomruk. A tapasztalatok alapján ez ritkán okoz panaszokat. Akik érzékenyebbek, a biztonság kedvéért vigyenek magukkal gyógyszert tengeri betegség ellen. Panaszok inkább vihar esetén (ha hirtelen csap le és még ne értek be a kikötőbe) szoktak jelentkezni, vagy egzotikus térségekben a nagyobb távolságra lévő szigetek közötti óceán hullámzása szokott tüneteket okozni.

Szükséges-e előképzettség, hajózási ismeret ahhoz, hogy egy hajózáson részt vegyünk?
Nem szükséges.

Szükséges-e úszástudás ahhoz, hogy egy hajózáson részt vegyünk?
Nem szükséges, de azért nem árt.

Mi történik, ha nincs szél?
Minden hajóban beépített motor gondoskodik róla, hogy ha nincs szél, akkor se maradjon kint az ember a nyílt vízen. Ebben az esetben a tervezett útvonal is bejárható motorral illetve a legközelebbi kikötő is gond nélkül elérhető.

Vezetheti a vendég a hajót, ha nincs hajóvezetői engedélye?
Segíthetnek a vendégek a hajó kezelésében? Nyugodt időjárási körülmények között, nyílt vízen a hajóvezetővel meg lehet beszélni, nem szokott problémát okozni, azonban mivel a hajóvezető felel a hajóért, az utasításait maradéktalanul be kell tartani, illetve vissza kell neki adni a kormányt, amint kéri. Kikötéskor javasolt a vendégek segítsége, de a vitorlázat kezelésében is szívesen veszik a hajóvezetők a segítséget. Minden esetben az utasításait követni kell!

Van-e 220V a hajón?
Ha a hajó marinában áll és a parti áramra rákötött, akkor van. Amennyiben menet közben van szükség 220V-ra, akkor szivargyújtóról működtethető inverterrel a 12V átalakítható 220V-á. Erről azonban nagyobb energia-felvételű készülékek (mint lap top, hajszárító, botmixer) üzemeltetésére és töltésére nem alkalmas, azonban telefont, kamerát, fényképezőgépet, kézi GPS-t menet közben is tölthetünk rajta. Az inverter nem alapfelszereltség, javasoljuk, hogy a vendégek hozzanak magukkal.

A légkondicionáló bármikor használható?
Abban az esetben, ha a hajón van generátor, menet közben is használható, azonban ha nincs generátor, akkor csak parti áramról működtethető. Egyes egzotikus térségben lévő üzemeltető csak abban az esetben teszi használhatóvá a légkondicionálót, ha a saját hajóvezetője is a fedélzeten tartózkodik.

Kihez lehet fordulni probléma esetén?
Ha út közben műszaki probléma lép fel, akkor a legcélszerűbb az üzemeltető által erre kijelölt személyt hívni. Ha nyelvi probléma lenne, vagy nem a szerződésben foglaltak szerint teljesít az üzemeltető, akár hétvégén is mobiltelefonon hívhatóak vagyunk, és mi is segítünk a probléma megoldásában.

Hol alszik a kapitány?
A kapitány alhat a szalonban is (ha ott van fekhely). Mi azonban azt javasoljuk, hogy inkább béreljen a vendég nagyobb hajót, de legyen a kapitánynak saját fekhelye kabinban. Mivel ő a felelős a hajó állandó üzemeltetéséért és az utasok biztonságáért, fontos, hogy kipihenje magát - ráadásul így az utasoknak is kényelmesebb, hiszen szabadon használhatják a nappalit.

Amennyiben további kérdése merülne fel a hajóbérléssel/hajózással kapcsolatban, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot és szívesen állunk rendelkezésére!
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Köszöntjük oldalunkon!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és vegye igénybe 50 EURÓS KEDVEZMÉNYünket, melyet első hajóbérléséből biztosítunk. Kérjen személyre szabott ajánlatot, vagy válogasson akciós ajánlataink közül.

Az adatvédelmi nyilatkozatot elolvastam, megértettem és elfogadom.
Hozzájárulok, hogy e-mailben (eDM), a Prima Yacht Kft. megkeressen ajánlataival.
Kapcsolat
Kapcsolatfelvétel tárgya: