Navigáció

SEYCHELLE-2017

2017. február 16-28.

Egy izgalmakban és élményekben gazdag kaland áll mögöttünk. Jómagam 2008-ban jártam először a Seychelles szigeteken és nagy kíváncsisággal és izgalommal tértem vissza a Paradicsomba.

39 fős csapatunk egy könnyed repülőút után elhagyva az itthoni havas hideget, megérkezett az esős borongós Seychelles –szigetekre :-) A kibővített nemzetközi reptér nyitott verandáján egyből megcsapta orrunkat a trópus illata. Az időjárás picit csalódásnak tűnt,de rájöttünk, hogy az első órákban nem is baj, ha európai bőrünk nem kap sokkot az egyenlítő közelében.

Rövidke busz utunk a bázis kikötőnkbe vezetett Eden Islandra. Ez a mesterséges sziget nem rég lett kialakítva Viktória közelében, mely szigeten több luxus villa, kikötőhely és egy pláza is helyet kapott annak minden kellékével együtt. Amíg a legénység egy-egy tagja belevetette magát a bevásárlásba a hajófeltöltéshez, addig a kapitányok és segédeik gördülékenyen átvették mind az öt katamaránt és egy igen jól szervezett breefingen is részt vettek kihajózás előtt. A jól felszerelt élelmiszer bolt és a breefing is kellemes meglepetés és nagy előrelépés volt 2008-as emlékeimhez képest :-)

Estére a nap is kisütött és amint beesteledett egy kellemes koktélbár teraszán relaxált csapatunk.

A kikötőt és egyben Mahe szigetét másnap délelőtt hagytuk el, amikorra már hét ágra sütött a nap és kellemes vitorlázós szél fújt. Cél Praslin-sziget volt, melyhez közeledve megálltunk fürödni és sznorizni. Praslinon a Dream Yacht kikötőben töltöttük az éjszakát teljes kényelemben :-) Másnap reggel a helyi BKV-val csupán 5 helyi pénzért (seychelli rúpia) ellátogatunk a Walle de Mai Nemzeti Parkba ahol egy kellemes sétát tettünk a világörökségnek számító óriáspálmák árnyékában. Aki ezen a szigeten jár, nem szabad hogy kihagyja ezt a parkot, vagy ha valaki még jobban el szeretne merülni a helyi flórában és faunában annak javasoljuk a Fort Ferdinánd park meglátogatását, nem fog csalódni. A kellemes délelőtti túra után vitorlát bontottunk és meglátogattuk a világ első 10 strandjába beletartozó csodaszép partot, Anse Laziot. Ahogy a nap veszített erejéből tovább hajóztunk Curieuse-sziget mellett, ahol a doktor háza előtt néhányan partra szálltunk megcsodálni egy óriás teknőst, majd véglegesen elfoglaltuk éjszakai horgonyzóhelyünket a sziget északi oldalán.

Csodás naplemente és nyugodt éjszaka után következett a teknőssziget felfedezése, csupán 15 Euro/fős belépő megfizetése után szabadon lehetet barangolni a szigeten és megfigyelni az otthonosan közlekedő teknősöket, kihagyhatatlan program, ha valaki ott jár.

A szigetet délidőben hagytuk el és 30perc hajózás után megérkeztünk a csodás ”egypálmafás” korall zátonyokkal körbevett St. Pierre szigetecskéhez. Itt akár egy hetet is el lehet tölteni annak aki szereti csodálni a színes halakat, úszó teknősöket, rájákat vagy épp a cápákat, mert hogy mindenhez volt nekünk is szerencsénk :-) A sznorkelezést Ile Cocos szigetén folytattuk. Napnyugtára esőfelhők közeledtek és igen csak tempósan visszatértük a praslini marinába, lévén ott a kikötőben minden időjárási körülmény között nyugodtan tölthetjük az éjszakát, továbbá étterem és bolt is van a kikötő közelében.

Hajózásunk 4. napjára tervezett programunk átíródott, mivel a csapat továbbra is sznorkelezős és beach programra vágyott a megelőző napok élményeiből táplálkozva. Így a Curieust kihagytuk programunkból, ahogy ez történt 2008-ban is. Ígérem, ha még egyszer visszamegyek, partra szállok és megírom személyes tapasztalataimat :-) Corieus-sziget egésze nemzeti park, partra szállni is csak engedéllyel és helyi személyzettel lehet. Belépő 36 Euró és ezért az összegért 2 órás tárlatvezetést is kap az odalátogató.

Ezen a napon nem volt velünk kegyes az időjárás, igaz igyekeztünk megszökni az eső elől, amit délelőtt sikerült is, és jutottunk el a Sisters-szigetekhez, melyek, mint oly sok sziget ebben az országban, magánszigetként működnek,  vagy tilos a partraszállás, vagy borsosan megkérik az árát. Mi lehorgonyoztunk és megfőztük halebédünket :-) Apropó halebéd, Seychellen -a nemzeti parkokat kivéve- engedélyezett a horgászat és ehhez a bázison lehet felszerelést is bérelni, vagy ahogy tették a csapatunkból többen is, itthonról is lehet vinni horgászkellékeket. A sikerélmény garantáltan nem marad el :-) Ha valaki mégsem hódol a horgászat szenvedélyének akkor Praslinon a marinában bizton találkozik a helyi mindentudóval, ami halat is kínál frissen pucolva a megfáradt hajósoknak, sőt ha kell el is készíti.

Délutánra összefüggő esőfelhő közeledett, így gyorsan célba vettük La Digue icipici marináját, ami igazából egy mesterséges öböl. Kb. 10-15 hajó fér be az öbölbe, mérettől függően, ugyan is a helyi 60-80 lábas katamaránok is itt szoktak kikötni 1-1 éjszakára utasaikkal. Kisebb, vagy inkább nagyobb szerencsénkre, 3 óra logisztika után mind az 5 hajónk lehorgonyzott, majd farkötelekkel rögzítette magát a kikötőben. Ez a kikötő egy külön cikket érdemelne, bármely hajózási lapban…de ha valakit érdekel szívesen kifejtem bárkinek :-) La Digue egy „csoda”, amely kezdi elveszíteni fényét. Úgy éreztük, hogy a természet kezd eltávolodni az embertől, vagy épp az ember távolodik el tőle…. 9 éve még csak gyalogosan bicajjal, vagy esetleg ökrös szekérrel lehetett közlekedni, most már taxik és motorok is nyüzsögtek ezen az aprócska szigeten, szinte minden parton zajlott építkezés, ugyanekkor a szolgáltatások mit sem változtak az elmúlt sok-sok évben, nekem az a régebbi La Digue jobban tetszett talán...Egy egész napot töltöttünk itt. 35 bicajjal vágtunk neki a sziget felfedezésének, a nap végére vízi biciklizés lett, mivel belekerültünk egy igazi monszun esőbe, nem csak a napsütés és türkizkék víz lehet ámulatba ejtő, hanem egy összefüggő monszuneső is :-) A sziget partjai közül Grand és Petit Anse varázsolta el leginkább csapatunkat, és az hogy a lakosok igen kedvesek ,mosolygósak és cseppet sem stresszesek.

Túránk utolsó hajós napján, az esős reggelt követően irányba vettük Mahe szigetét és ismételten kidobtuk a horgász felszereléseket a finom ebéd reményében. A szél csak méréskelten fújt és így az eső többször is utolért bennünket. Mire megközelítettük a főszigetet, kiderült az ég, és mi is, mert volt hajónk ahol volt kapás is és hal is. Kora délután a Viktóriában található töltőállomásra siettünk, hogy még a délutáni hajrá előtt feltankoljuk hajóinkat üzemanyaggal és még egyet tudjuk fürdőzni, mielőtt beállunk kiindulási kikötőnkbe. A művelet tökéletesen sikerült, pedig a töltő állomást jól elrejtették :-)

Utolsó megállónk így a Viktória előtt található Sainte Anne Nemzeti Park volt, ahova horgonyzásunkat követően szinte azonnal megérkeztek a parkőrök és kérték a fejenként 15 Eurós/fő parkbelépőt.

Seychellen nem jellemzőek a kikötői díjjak, csak a nemzeti park belépők, valamint a kikötő személyzetének fizetendő közreműködési díjjak :-)

Gyönyörű naplementében és szélcsendben érkeztünk meg kiindulási kikötőnkbe.

A túrát összegezve, csodaszép volt, volt benne minden amit Seychelles kínál: szél, napsütés, eső, szélcsend, természet, finom halak, óriás teknősök és nyugalom…

Seychelles még paradicsomi, de ha fejlődés ilyen ütemben halad főleg természetet nem megbecsülve, úgy sajnos, de veszíteni fog fényéből.

Mi tervezetten 5-6 év múlva visszatérünk és helyzetjelentünk :-) majd.

De addig is, ha valakinek kedve támad egy igazi egzotikus kalandhoz, akkor keresse irodánkat bátran, sok hasznos információval, térképekkel, navigációs segédanyagokkal és program tippekkel tudunk szolgálni, és természetesen remek hajókkal :-)

Köszöntjük oldalunkon!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és vegye igénybe 50 EURÓS KEDVEZMÉNYünket, melyet első hajóbérléséből biztosítunk. Kérjen személyre szabott ajánlatot, vagy válogasson akciós ajánlataink közül.

Az adatvédelmi nyilatkozatot elolvastam, megértettem és elfogadom.
Hozzájárulok, hogy e-mailben (eDM), a Prima Yacht Kft. megkeressen ajánlataival.
Kapcsolat
Kapcsolatfelvétel tárgya: