Navigáció

Végy egy hajóvezetőt… de kik azok a skipperek?

on 2016. március 22.

Ha nem tudsz hajót vezetni, de szívesen vágnál bele a nagy kalandba, akkor bérelj hajóvezetőt! Alábbi írásunkból megtudhatod, kik is ők valójában, miért jó, ha professzionális hajóvezetőre bízod a hajó vezetését.

Ők azok a szerencsések, akik szinte egész idejüket a tengereken, óceánokon tölthetik :-)
Ők segítenek abban Neked, hogy a hajót biztonságosan elvezessék, kikössék, ügyelnek a rendre és ha kedved van, akkor még egy-két fortélyba is beavatnak. Felkészültek, nagy helyismerettel rendelkeznek, így segítenek az útvonal megtervezésében is, vagy ha az időjárás beleszólna a megtervezett programotokba, akkor újratervezi az utat. Természetesen ők elsősorban javaslatokat tesznek, hogy merre is érdemes menni, hol milyen programokkal színesíthetitek a túrát, melyik éttermet javasolják, hol van lehetőség fürdőzésre, stb.

Hol alszanak?

A hajóvezetők többsége vagy a szalonban, vagy az úgynevezett skipper kabinban alszik. Nem minden hajó rendelkezik skipper kabinnal, így ha mindenképp azt szeretnéd, hogy a hajóvezetőd ne a közös helységben (szalonban) aludjon, akkor úgy kell számolnod a hajóbérlésnél, hogy neki is külön kabint tudj biztosítani. Jó idő esetén, ahogy ez a gyakorlatban is lenni szokott leginkább a fedélzeten alszanak.
A magyar hajóvezetők többsége nem ragaszkodik a külön kabinhoz, de figyelj arra, hogy ha helyi hajóvezetőt bérelsz ( pl. horvátot, görögöt, vagy karibit) akkor ők sok esetben igényt tartanak a külön kabinra. Erre hajóbérlés során kérdezz rá mindenképpen.

Ki biztosítja a skipperek ellátását?

A hajóvezető ellátásáról Neked kell gondoskodni, ez nem azt jelenti, hogy főzni kell rá és étterembe kell vinni, de a hajót úgy kell feltölteni élelmiszerrel, hogy ő abból tudjon enni, vagy ebédet/vacsorát készíteni. Amennyiben nem töltitek fel a hajót élelmiszerrel, nem mentek bevásárolni, akkor annyi pénzt kell neki biztosítani, amiből az ő ellátása megvan. Természetesen, ha kedvetek van, akkor elhívhatjátok őt is vacsorázni, általában elég gyorsan a társaság tagjaivá válnak és egy idő után ez már nem is lesz kínos kérdés, hogy el kell-e hívni vacsorázni, fizessük-e a vacsoráját…

Az utazásuk

Amennyiben magyar hajóvezetőt bérelsz, úgy Neked kell biztosítani a lejutását a célországba és vissza. Ezt előre tudjátok egyeztetni, hogy befér-e hozzátok az autóba, repülőjegyet mikorra veszitek. Előfordul olyan is, hogy Ti az útiköltséget álljátok és ő megszervezi magának a lejutást a célországba. Ha adott esetben a hajóvezető már előtte is lent van a tengeren, vagy tovább marad, akkor nem kell ezt a díjat fizetni.

Díjazásuk

Változó, 80-150 Euró/nap, melyet hajóbérléskor kell kifizetni.
Összefoglalva, ők felelnek a hajó és legénysége épségért, eljuttatják a hajót oda ahova az utas és az időjárás engedi, az érdeklődőket bevezetik a hajózás rejtelmeibe, picit idegenvezető, ha kell a csapat részei, de nem ők a központ, csak társak és segítők egy remek hajózás nyaralás lebonyolításában.

Hogyan takaríthatod meg a hajóvezető díját? Következő cikkünkből ezt is megtudhatod, figyeld facebook oldalunkat és kövesd blog bejegyzéseinket.

További bejegyzések

Köszöntjük oldalunkon!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és vegye igénybe 50 EURÓS KEDVEZMÉNYünket, melyet első hajóbérléséből biztosítunk. Kérjen személyre szabott ajánlatot, vagy válogasson akciós ajánlataink közül.

Az adatvédelmi nyilatkozatot elolvastam, megértettem és elfogadom.
Hozzájárulok, hogy e-mailben (eDM), a Prima Yacht Kft. megkeressen ajánlataival.
Kapcsolat
Kapcsolatfelvétel tárgya: