Navigáció

HÍRES FAKTOROK-NAPOZÁSI KISOKOS

on 2019. június 11.

Végre mindenhol kisütött a nap, azért ebben a nagy melegben nem árt, ha jól felkészítjük a bőrünket is! Na de mi alapján válasszunk napkrémet? Itt van pár fontos információ, aminek a birtokában már nem is olyan nehéz kiválasztani a megfelelő napkrémet:

FAKTORSZÁMOK

A napkrémeken feltüntetett faktorszám (SPF) az UV-B sugárzás elleni védelem mértékére vonatkozik. A faktorszám azt jelöli, hogy a naptej használatának köszönhetően mennyivel növelhetjük a napon eltölthető percek számát, anélkül, hogy bőrünk károsodna. Azaz, ha naptej nélkül 10 percig tartózkodhatnánk a napon, akkor egy 20-as faktorú krémmel ezt 200 percre növelhetjük.
Nagyon világos bőrűek először 50 faktoros naptejjel kezdjék a szezont, amikor már némi alapszínre szert tettek, akkor lehet csökkenteni a faktorszámot. Aki barna bőrű, annak akár 20-30 faktoros naptej is elég, viszont fontos, hogy napjában többször bekenje magát.


MAGASABB SPF SZÁM, JOBB  KRÉM?
Felmerül a kérdés, hogy a 30-as faktor kétszer olyan jól véd, mint a 15-ös? Nos, a védelem nem növekszik a faktorszámmal arányosan. Egy 50 faktoros napvédő a káros sugarak 98%-át szűri ki, ehhez képest a 25 faktoros krém az UVB sugarak 96%-át blokkolja. Tehát a dupla faktorszám, nem jelent dupla védelmet bőrünknek.
Lényeges tényező, hogy mennyi naptejet használunk, milyen gyakran kenjük be magunkat, illetve, hogy a naptej mennyire széles spektrumú. Az utóbbi azt jelenti, hogy a leégést okozó UV-B sugárzás mellett védelmet nyújt  a bőrrákot okozó UV-A sugaraktól is. Érdemes a fényvédő termékek kiválasztása előtt a címkéket gondosan áttanulmányozni.


UVA- és UVB
A napfény mintegy 50%-a látható fényből, 45%-a infravörös sugárzásból és 5 %-a ultraviola (UV) sugárzásból áll. Ez utóbbi szintén három részre osztható: UVA-ra, UVB-re és UVC-re. Az alacsony hullámhosszú UVC-sugarak legnagyobb részét kiszűri a földfelszínt körülvevő ózonréteg, ezért nekünk csak a másik kettő miatt kell aggódni. Az UVA-sugarak hullámhossza a legnagyobb, ez hatol a legmélyebbre a bőrben, és azonnali pigmentációt, azaz barnulást okoz. Bár ettől kevésbé égünk le, hosszú távon felelős a bőr öregedéséért és szerepet játszik a nem melanoma típusú rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásában is. Az UVB-sugárzás hullámhossza kisebb, így a mélyebb rétegekbe kevésbé jut el, de ez felelős a leégésért, amely szintén hozzájárul a bőrrák kifejlődéséhez.

MILYEN GYAKRAN HASZNÁLJUK?
Fontos tudni, hogy a naptejeknél, mint bármely más kozmetikumnál, hatóidővel is számolni kell. Attól függően, hogy mennyire izzadunk, vagy milyen gyakran éri víz a bőrünket, alapvetően két óránként érdemes bekenni magunkat.  Mielőtt napra mennénk 20-30 perccel előtte kenjük be magunkat, így a bőrünknek lesz ideje beszívni a napfény ellen védő anyagokat. A naptejeket általában úgy tesztelik, hogy egészen vastagon kenik be a tesztalanyok bőrét a krémmel, így biztosítják, hogy meglegyen a flakonon jelzett védőfaktor. Ha vékonyan visszük fel a naptejet, akkor a napvédő hatás is gyengébb lesz.


VÍZÁLLÓ. DE MEDDIG?
Hajózás során a nyári hőségben elkerülhetetlen a csobbanás, így kiemelten fontos a krém vízállósága. Fontos, hogy a krémek vízállósága ideig-óráig igaz csak.  A krém vagy olaj ugyanúgy leázik egy idő után, aminek időtartamát általában számmal jelölik, például „40-80”, ami azt jelenti, hogy ilyen hosszan fejti ki fényvédő hatását vízben vagy izzasztó tevékenység közben, ami ebben az esetben 40-80 percet jelent. Akár napozunk, akár kinti munkát végzünk, fontos, hogy az eltelt időt követően újra kenjük magunkat.

A SMINKTERMÉK SPF-ET TARTALMAZ, NEM IS KELL NAPKRÉM?
De! Ugyan jól hangzik, hogy a sminktermék tartalmaz fényvédőt, ettől függetlenül minimum 20 faktoros krémmel nem árt kétóránként bekrémezni az arcunkat, amennyiben kitesszük a nap káros sugarainak. A kozmetikai termékek ma már tartalmazhatnak fényvédőt, ami természetesen biztosít valamennyi védelmet, de ha valóban meg szeretnénk őrizni bőrünk egészségét, úgy ajánlott kifejezetten erre a célra gyártott termékeket választani. Amennyiben sminkelni szeretnénk úgy tisztítsuk meg alaposan bőrünket, kenjük be napkrémmel, majd csak ezután vigyük fel a sminket.

KRÉM, OLAJ, SPRAY, GÉL? MELYIK MENNYIRE HATÉKONY?
Napjainkban egyre divatosabbak a spray állagú napozószerek használata. A szakértők szerint a megfelelően alkalmazott permet ugyanolyan hatékony, mint a hagyományos kiszerelésű naptej. Használatuk ugyanakkor nagyobb odafigyelést igényel, mert egyenletes eloszlatásuk kicsit  nehézkesebb. A krém inkább a száraz bőrűeknek jobb választás, míg a hígabb lotion segítségével nagyobb felületen is könnyebben eloszlathatjuk a napvédőt. A szemek körül és az ajkakon napvédő sticket javasolt használni. Mindegy melyiket használjuk,  a lényeg a napvédelem és a megfelelő technika.


GYERMEKEK VÉDELME
Kiemelten fontos a kicsik védelme, számukra minél kevesebb színező- és illatanyagot tartalmazó, fizikai fényvédőt tartalmazó készítményt válasszunk.
Ebben érdemes segítségét kérni akár a gyógyszertárban, akár a gyermekorvosnál, így biztos, hogy elkerüljük a leégést.


DRÁGÁBB, TEHÁT JOBB?
A boltban kapható, SPF-et tartalmazó krémek valamelyest drágábbak, mint azok, amelyeket fényvédő nélkül gyártottak. Sokszor nem a minőséget, hanem a márkát, a csomagolást, a marketinget, és az illatot fizetjük meg. Éppen ezért érdemes összehasonlítani az összetevőket, és az alapján dönteni, hogy mit érdemel meg bőrünk védelme. Ha pedig úgy döntünk, inkább nem kockáztatnánk és profikra bíznánk a termékek kiválasztását vagy elkészítését, az előzőekhez hasonlóan itt is hozzáértő szakember bevonását javasoljuk.

MEDDIG JÓ A NAPKRÉM?
Az emberek többsége nem vesz minden évben új naptejet, csak ha már az előző elfogyott.  Pedig jó ha tisztában vagyunk vele, hogy a naptejnek is van szavatossága, lejárati dátuma, és akár meg is romolhat. Idővel a naptej veszít a hatékonyságából, a bennük lévő összetevők egy idő után elkezdenek szétválni, így a krém felszívódása is rosszabb lesz és a védőhatás is jelentősen gyengül. Érdemes hát tavasszal, vagy nyár elején újat venni.

MIKOR HASZNÁLJUNK NAPKRÉMET?
Gondoljuk át, melyek azok a helyzetek, amelyek során napfénnyel érintkezik majd bőrünk a nap során, és alkalmazzuk ennek megfelelően. Az általános napozás mellett szóba jöhet a szabadban végzett sporttevékenység vagy munkavégzés, az akár pár perces séta a metrótól az irodáig, a kutyasétáltatás, fagyizás a gyerekekkel, vagy az utazás. Hajózás során sok esetben észre sem vesszük mennyire tűz a nap, a kellemes menetszél ugyanis megtévesztő lehet, és persze ott vannak a vízről visszaverődő fénysugarak is.

ÁLTALÁNOS VÉDELEM
Egyre többször hangzik el, hogy 10 és 15 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon, ezt érdemes megszívlelni. Akár árnyékos helyen is átszűrődhet a fény, így biztosabb, ha bekenjük magunkat ebben az esetben is. Hajózás során érdemes egy vékonyabb felsőt és sapkát/ kalapot is felvenni. Folyamatosan pótoljuk a folyadékot és ha hosszabb útra indulunk, akkor gondoskodjunk behűtött vízről is. Ne feledkezzünk meg a szemünk védelméről sem, érdemes jó minőségű UV szűrős szemüveget vásárolni!

További bejegyzések

Köszöntjük oldalunkon!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és vegye igénybe 50 EURÓS KEDVEZMÉNYünket, melyet első hajóbérléséből biztosítunk. Kérjen személyre szabott ajánlatot, vagy válogasson akciós ajánlataink közül.

Az adatvédelmi nyilatkozatot elolvastam, megértettem és elfogadom.
Hozzájárulok, hogy e-mailben (eDM), a Prima Yacht Kft. megkeressen ajánlataival.
Kapcsolat
Kapcsolatfelvétel tárgya: