Navigáció

KALANDRA FEL! Gyermekek a hajón

on 2019. május 20.

Nyaralni indulnál, de nem tudod eldönteni, hogy érdemes-e a gyermekeket is vinni, vagy csak felnőttes túrába vágjatok bele? Ha Te is dilemmázol, olvasd el írásunkat, melyben egy-két jó tanácsot adunk. Ez nem amolyan megmondós cikk, sokkal inkább tapasztalatokra épített segítő szándékú írás azoknak, akik hezitálnak:

Sokszor kérdezik hajóbérlőink, hogy hány éves kortól vigyék gyermekeiket egy hajós nyaralásra.

Ezen hajóbérlések többnyire 1 hetesek és a magyar közönség 80% vitorlást bérel hajós nyaralásához. Mivel a hajók úszó apartmanok, ezért a szülők gyakran hiszik, hogy gyermekeiket már egész pici korban vihetik magukkal vitorlás túrájukra. Igen vihetik, hisz a gyermekeknek is felejthetetlen élmény egy hajón eltöltött hét, de…

A csecsemőknek szinte mindegy hogy hol vannak, csak anyukájuk mellet legyenek, így ők remekül elvannak a ringatózó yachtokon is, a babáknak és kisgyermekeknek viszont véleményünk szerint nem a hajós nyaralás a legmegfelelőbb program, ugyan is ők örökmozgók, felfedezők, határaikat feszegető kisemberek, és sajnos erre egy úszó apartman legyen az motoros, vagy vitorlás nem tökéletesen alkalmas. Veszélyforrások a kötelek, a fedélzeten kiálló alkatrészek, az esetleges küszöbök, lépcsők és valljuk be számukra nem elegendő az élettér. Ebből kifolyólag ha a szülők ilyen pici gyermeket visznek magukkal, ahhoz hogy a pici jól érezze magát a szülőknek kell elfáradniuk az állandó felügyelet és program szolgáltatás miatt :-)

Azok a gyerekek, akik már tudnak úszni és 5-7 évesek már tökéletesen jól tudják magukat érezni egy hajós nyaraláson, sőt számukra ez már tuti életre szóló élmény.

TERVEZZ ELŐRE!

A gyerekeknek nem céljuk, hogy tengeri mérföldeket gyűjtsenek, így érdemes már utazás előtt alaposan átgondolni az útvonalat. Inkább tervezz 2-2 óra hajózást, de az legyen élvezetes. Ha egész napod a vízen töltenéd, érdemes délelőtt 2 órát hajózni, majd ebédhez egy szélvédett öblöt választani, ahol nyugodtan ebédelhettek, fürdőzhettek, majd délután is egy rövidke vitorlázással tovább állni. Az internetnek köszönhetően bármerre is indulj, rengeteg gyermek programot kínálnak.

BIZTONSÁGRA FEL!

Ha gyermeket viszünk egy bérelt hajóra, előtte feltétlen tájékozódjunk a hajó felszereltségéről, nyugodtan kérdezz rá, hogy van-e gyermekvédő háló. Ez egy olyan háló, melyet a hajó korlátai köré lehet felszerelni, megakadályozva ezzel, hogy a vízbe pottyanjanak. Ennek felára szokott lenni, arra is érdemes rákérdezni, hogy felszerelik-e, vagy neked kell majd felszerelni. ( ha időt szeretnél spórolni, kérd, hogy szereljék fel)

Kötelező felszerelés a mentőmellény, de azért még hajóátvételnél érdemes megnézni, hogy van-e akkora méret, amely jó a gyermekre. Természetesen ha biztosra szeretnél menni, érdemes itthon bevásárolni valamelyik hajós szaküzletben. Bár nem túl kényelmes viselet nyáron, de adott esetben életet is menthet, így ne csak akkor kapkodjuk elő mikor nagy hullámzásban vagyunk!

Alapvetően azt szoktuk tanácsolni, hogy amikor már vízbiztos úszás tudással rendelkezik a gyermek, akkor érdemes hajóra szállni!

VÉDELEM A NAP ELLEN!

Nyilván senki nem feledkezik meg bekenni a gyermekét , de egy hajón bizony kicsit megváltoznak az időjárási viszonyok. A kellemes menetszél könnyen átverheti az érzékszerveinket, észre sem vettük és már le is égtünk. Válasszunk megfelelő napkrémet, ne sajnáljuk az időt, hogy  alaposan körbe járjuk ezt a kérdéskört!   Érdemes a gyerekekre akkor is pólót, vagy úszó ruhát adni , ha a tengerben pancsolnak. Ne feledkezzünk meg a sapkáról és a folyamatos folyadék pótlásról sem! Ma már a charter hajók legtöbbjén van bimini, de ha gyerekekkel indulunk hajózni, akkor erre különösen figyeljünk oda, hogy megfelelő árnyékot tudjunk majd biztosítani.

ORVOSSÁG A TENGEREN!

Akinek van gyermeke tudja, hogy alap felszerelés egy kisebb patika, a hajózás során amit érdemes pluszba bekészíteni a rosszullét elleni gyógyszer. Ezekről bővebben itt írtunk: https://www.primayacht.hu/blog/456-tengeri-betegseg-tippek-praktikak

SZÓRAKOZVA A HAJÓN IS!

A mai korban nehéz megszabadítani a gyerekeket a technikai kütyüktől, de érdemes bevonni őket a hajó vezetésébe ( természetesen a biztonságot előtérbe helyezve) , a saját szintjükön lehet őket tanítgatni térkép olvasásra, segíthetnek a navigálásban is,megtaníthatsz nekik csomó kötéseket, a távcső segítségével pedig hidd el számukra is egy teljesen új világ bontakozik majd ki! Sok esetben kínálnak a hajókhoz most már vízi kiegészítőket, amivel még kalandosabbá lehet tenni a hajózást. Egy tube, egy SUP, vagy egy tengeri kajak is igazán jó móka lehet.

Ha gyermekével szeretne hajózni bátran kérje tanácsunkat hajóbérléséhez: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További bejegyzések

Köszöntjük oldalunkon!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és vegye igénybe 50 EURÓS KEDVEZMÉNYünket, melyet első hajóbérléséből biztosítunk. Kérjen személyre szabott ajánlatot, vagy válogasson akciós ajánlataink közül.

Az adatvédelmi nyilatkozatot elolvastam, megértettem és elfogadom.
Hozzájárulok, hogy e-mailben (eDM), a Prima Yacht Kft. megkeressen ajánlataival.
Kapcsolat
Kapcsolatfelvétel tárgya: