Navigáció

Amit a hajókról tudni szeretnél - I. rész

on 2016. március 24.

Ha még csak most ismerkedsz a hajózással, és szeretnéd megtudni mitől is lesz egyedibb és másabb egy-egy hajó, most adunk egy kis segítséget. Ezen bejegyzésünk több részből fog állni, az első részben az egytestű vitorlásokat mutatjuk be Nektek.

Típustól függetlenül mindegyik hajó a hajós életformához tervezett, komplett élettér, hisz ez a nyaralási forma lehetővé teszi, hogy minden nap más kikötőben, más városban, más öbölben kössön ki a legénység. Ehhez alkalmazkodva a hajók mindegyike úszó apartmanként (economy kategória), vagy úszó hotelszobaként (luxus kategória) szolgálja a hajózók kényelmét. A 2 fős (többnyire franciaágyas, egyes típusokban 1 vagy 2 emeletes ágyas) kabinok mellett tágas szalon, azaz mint egy „amerikai konyha”, gáztűzhellyel, hűtővel, (legtöbbször fekhellyé is nyitható) ülőgarnitúrával, típustól függően 1-5 zuhanyzó-WC-vel áll a vendégek rendelkezésére. A fedélzeten általában hátul található az úgynevezett ’cockpit’, ahonnan a hajó irányítható, a kötélzet kezelhető, illetve szintén társasági szintér asztallal, és kiülős résszel.

Minden hajó rendelkezik a biztonságos hajózáshoz szükséges navigációs felszereléssel, ma már általában minimum GPS található a hajókon, de természetesen térképek, hajózási könyvek, vonalzók is segítik a kapitányt; ezen kívül az életmentő felszerelés is előírás, mind a mentőmellényeknek, mind a mentőszigetnek baj esetén rendelkezésre kell állniuk.

Az ágynemű és a törölköző sarkalatos kérdés szokott lenni a vendégeknek szárazföldi szállás esetén is. Törölközőt nem minden esetben biztosít az üzemeltető hajótulajdonos, azonban az ágynemű Olaszország kivételével térítésmentesen jár a vendégnek. Természetesen ajánlat küldéskor minden esetben tájékoztatjuk ügyfeleinket az esetleges ezzel kapcsolatos költségekről.

Vitorlás hajók:

Az egytestű hajók - a vendégek gyakori kérdésére válaszolva - szélben, vitorlázva a sebességtől és a szélerősségtől függően megdőlnek. Régebben inkább a sportos jelleg és a jó menettulajdonság kapta a fő hangsúlyt ezekben a kategóriákban, azonban mára két fő irány mutatkozik a hajógyártásban:

Egyrészről még mindig gyártanak sportosabb típusokat, ahol elsődleges a versenyképesség. Ezek a hajók kicsit puritánabbak, súlycsökkentés céljából egyszerűsítették a berendezést, csökkentették a víz- és üzemanyagtartályok méretét. Ajánljuk mindazoknak, akik a vitorlázásra elsődlegesen sportként tekintenek, ég bennük a versenyszellem, esetleg akár versenyen szeretnének részt venni, azonban a kényelem nem elsődleges szempont nekik.

A másik irányvonal, amely felismerte, hogy egyre inkább az emberek nyaralási helyszínnek tekintik a hajót, szeretik a hajó adta mozgékonyságot, mobilitást, azonban nem szívesen mondanak le azokról a kényelmi megoldásokról sem, amit egy hotelszoba adhat. Ezeknél a luxusvitorlásoknál sokkal nagyobb hangsúlyt kap a kényelem és a dizájn, az éppen aktuális lakberendezési trendeket próbálják alkalmazni, természetesen a hajózás követelményeihez idomítva. A kényelmet próbálják fokozni olyan megoldásokkal, mint a lehető legtöbb fürdő (akár kabinonként egy-egy) hajótestbe építésével, kiszélesített és megemelt szalon- és kabinkialakítással (ezáltal nagyobb élettér biztosított), illetve a nagyobb víz- és üzemanyagtartályokkal, ezáltal biztosítva, hogy igény esetén a hajón hosszabb idő eltöltése is maradéktalan élvezetet nyújtson, ne kelljen „szigorúan” tervezni az útvonalat. Sok esetben légkondicionáló (fűthető-hűthető a kabinok) és jéggép is található a hajókon.

Egytestű vitorlás hajók: Galéria

További bejegyzések

Köszöntjük oldalunkon!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és vegye igénybe 50 EURÓS KEDVEZMÉNYünket, melyet első hajóbérléséből biztosítunk. Kérjen személyre szabott ajánlatot, vagy válogasson akciós ajánlataink közül.

Az adatvédelmi nyilatkozatot elolvastam, megértettem és elfogadom.
Hozzájárulok, hogy e-mailben (eDM), a Prima Yacht Kft. megkeressen ajánlataival.
Kapcsolat
Kapcsolatfelvétel tárgya: