Navigáció

Helyszínszemle III. - Horvát kikötők A-tól Z-ig

on 2016. március 24.

Alábbi bejegyzésünkben Észak-Dalmáciát szeretnénk bemutatni Nektek, rövid leírásokkal, ismertetőkkel. A folytatásban Horvátország további kikötőit is sorra vesszük, bízunk benne, hogy hasznos információkkal szolgálunk Nektek. Harmadik bejegyzésünkben lássuk az Észak-Dalmát térség főbb városait, kikötőit.

 UGLJAN: A sziget fővárosa Preko, ahová a kompok is érkeznek a szárazföldről és a környező szigetekről. Tipikus dalmát kisváros, nyerskő házai, családi villái, pálmafás sétánya igazi mediterrán hangulatot áraszt. Gyönyörű rálátás nyílik innen Zadar óvárosára. Tengerpartja homokos, ami Horvátországban igen ritka.Preko kikötője a kompkikötő szomszédságában épült biztonságos, jól felszerelt marina. Innen kb. 2-3 mérföldre található az Olive Island Marina épülete a hagyományos és a modern építészet elemeit ötvözi. A marinában gyermekmedence található.


 ZADAR: Régre visszanyúló múltjának megannyi különböző korokból származó építészeti remeket köszönhetünk, melyek kitűnően megférnek egymás mellett, legyen szó bizánci templomról, török kori bástyáról vagy éppen velencei palotáról. Főterén megannyi napernyő alatt hűsölhetünk csodálatos díszleteke közt. Zadar modern látványossága a tengeri orgona és a Nap emlékműve, melyeket Zadar híres építésze tervezett. Mindkettő a természettel való összhangkeresést hirdeti, míg az előbbinél a víz zenéjét hallgathatjuk meg, az utóbbinál a napenergia fényjátékát csodálhatjuk meg. Két kikötője is van a városnak: az egyik Borik, a várostól északabbra terül el, a kikötőhelyek egy része úszópontonon. Másik marinája Marina Zadar (régi Tankerkomerc) az óvárossal szemben, ahonnan vízitaxival is be lehet jutni Zadar óvárosába.


 SUKOSAN: Zadartól délre, 7 km-re terül el. Kikötője jól felszerelt, kedvelt kiindulási pont a Kornati szigetvilág felfedezéséhez. Majdnem vele szemben húzódik az Ugljant Pasmantól elválasztó csatorna, mely fölött átível a Pasman híd. Nagyobb vitorlással az árboc magassága miatt nem lehet áthajózni alatta, mert a híd magassága ezt nem engedi.


 BIOGRAD NA MORU: egy hangulatos, jellegzetesen dalmát település, gyönyörű promenáddal, ahonnan megcsodálhatjuk a várossal szemben fekvő Pasman-sziget dombjait és a lenyugvó nap arany-vörös fényjátékát a lágyan hullámzó vízen, és a pihenni tért hajókon.Kikötői bár egynek látszanak, a Marina Sangulin a Marina Kornati két része közé ékelődött. Ez utóbbi jobban felszerelt, több szolgáltatást nyújtó kikötő.

További bejegyzések

Köszöntjük oldalunkon!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és vegye igénybe 50 EURÓS KEDVEZMÉNYünket, melyet első hajóbérléséből biztosítunk. Kérjen személyre szabott ajánlatot, vagy válogasson akciós ajánlataink közül.

Az adatvédelmi nyilatkozatot elolvastam, megértettem és elfogadom.
Hozzájárulok, hogy e-mailben (eDM), a Prima Yacht Kft. megkeressen ajánlataival.
Kapcsolat
Kapcsolatfelvétel tárgya: