Navigáció

Helyszínszemle IV. - Horvát kikötők A-tól Z-ig

on 2016. március 24.

Alábbi bejegyzésünkben Közép-Dalmáciát szeretnénk bemutatni Nektek, rövid leírásokkal, ismertetőkkel. A folytatásban Horvátország további kikötőit is sorra vesszük, bízunk benne, hogy hasznos információkkal szolgálunk Nektek. Harmadik bejegyzésünkben lássuk a Közép-Dalmát térség főbb városait, kikötőit.

 VODICE: a tengermelléki Horvátország egyik legtakarosabb, legismertebb, és legnépszerűbb üdülőhelye. Itt mindig zajlik az élet, az ide látogatók számára a település számos szórakozási, kikapcsolódási, (vízi)sportolási lehetőséget kínál. A Kornati-szigetek és a Krka-folyó gyönyörű zuhatagokkal teli szurdokának a közelsége, valamint a város, strandjainak, parkjainak rendezettsége teszi Vodicét oly annyira kedvelt és vonzó üdülőhellyé. Éjszakai élete legendás, melynek egyik legtipikusabb reprezentációja a szabadtéri Hacienda klub. A vitorlázás során válasszuk bátran egyik kikötőnknek, majd térjünk be egy hangulatos kávézóba, sétáljunk át a bazársoron, vagy akár keressünk egy igazi dalmát szórakozóhelyet, ahol garantált lesz a szórakozás. Aki egyszer ellátogat Vodicébe, az biztosan visszatér! Kikötő: ACI Marina Vodice


 SKRADIN: az Adria egyik ékszere, melynek szépségét a Krka Nemzeti Park három legvonzóbb kirándulóhelye – a Skradinski buk zuhatagai, a Roški slap fából készült ősi malmaival és vízimalmaival és Visovac ferences rendi kis sziget fogadalomtévő szentélyével, gazdag könyvtárával és kulturális-művészi kincsestárával – koronázza. A Krka Nemzeti Park, mely autóval, sétahajóval , vagy Skradinból fél órás sétával is megközelíthető számtalan érdekességet rejt. Elsőszámú látványossága a 17 lépcsőből álló 46 méter szintkülönbséggel rendelkező nagy vízesés. Vitorlázás alkalmával mindenképp szakítsunk időt ennek a kis falunak a megtekintésére, és tegyünk egy kellemes kirándulást a Nemzeti Parkba. Aki pedig igazi gasztronómia élményre vágyik, annak érdemes a Skradinba vezető út során a helyi kagylófarmokon bevásárolni a fekete kagylóból. Kikötő: ACI Marina Skradin / városfal


 ŠIBENIK: arculatát a megkapó természeti környezet és a patinás történelmi múlt csodás összjátéka határozza meg. A világörökség részét képező, 16. századi Szent Jakab Székesegyház (építészeti kuriózum - tisztán kőből, kötőanyagok nélkül épült) és a kis dombra épült óváros szűk utcácskái felejthetetlen élményt nyújtanak. A tenger felől számtalan kis szigetecske övezi Šibeniket, a szárazföld felől pedig szinte egy karnyújtásnyira ott a fantasztikusan szép Krka Nemzeti Park. Ha már erre hajózunk, érdemes elvitorlázni a Kornati szigetcsoporthoz is, mely a lakatlan szigetek különleges alakzatairól híres. A kiépített központi strandon éttermek, üzletek és sportpályák találhatóak. Kikötő: Marina Mandalina Sibenik, az óvárostól autóval 10 percre, vagy az óvárosban a városfalon


 TROGIR: a szigetet a szárazfölddel egy 20 méter hosszú középkori kőhíd, míg a Ciovo-szigettel egy 110 méter hosszú mozgóhíd köti össze. Trogir óvárosi része ezen a kis szigeten található. Az idők során hozzáépült újvárosi rész a sziget körül a Ciovo szigeten és a környező domboldalakon terül el. A „múzeumvárosként” is emlegetett Trogir megkapóan szép, romantikus óvárosát 1997-től a világörökségek között tartja számon az UNESCO. Az illírek alapította várost, a Kamerlengo Citadella és a Szent Márk torony védik. Ahogyan például Hvaron, úgy Trogirban szintén pezseg az élet, különösképp az esti és éjszakai órákban. A város szívében ugyanúgy, mint a tengerparton vagyis a kikötőben. Az ACI kikötő a szigeten lényegesen nyugodtabb körülményeket biztosít a hajósoknak az éjszakázás szempontjából.


 SPLIT: Közép-Dalmácia több mint 1700 éves központja. A római Diocletianus császárnak jó oka volt arra, hogy pont itt építse fel, a mind a mai napig fennmaradt palotáját, amit az évente idelátogató nagyszámú turista is bizonyít. Split szexepiljét sokszínűsége adja. Megtalálhatók itt a 2000 éves műemlékek, romok, a zsúfolt, fülledt sikátorok, tavernák, bármerre is induljanak, rengetek látnivalóban lesz részük. Az ízig-vérig temperamentumos városban esténként nagyszerű szórakozóhelyek kínálnak laza kikapcsolódást, de a kultúrélményre vágyók is bőven válogathatnak - nyaranta például a Spliti Nyár rendezvénysorozatának színházi előadásai, kiállításai és hangversenyei közül. Több kikötőből is választhatunk az egyik legnagyobb az ACI Marina.


 HVAR: ez egy igazi velencei hangulatú, forró mediterrán, tengerparti város. Az Adria legnaposabb szigete egy igazi velencei hangulatú, forró mediterrán, tengerparti város. Természeti szépségei mellett történelme is jelentős: itt találhatók a velencei építészet egyik legjobban megmaradt példái, és Horvátország legidősebb, és egész Európa egyik legrégibb települése (Stari Grad). A több mint hét évszázados falakkal körülvett város képét a reneszánsz és barokk palotákkal körülvett főtér uralja. Itt a szórakozás már délután elkezdődik, hiszen néhány bárban apres-beach partikat rendeznek, ahol a strandról hazatérőben akár fürdőruhában is táncolhatnak. Dalmácia királynőjét mindig érdemes felkeresni. Horgonyzóhelyek és bólyák állnak kikötéshez a rendelkezésünkre.

További bejegyzések

Köszöntjük oldalunkon!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és vegye igénybe 50 EURÓS KEDVEZMÉNYünket, melyet első hajóbérléséből biztosítunk. Kérjen személyre szabott ajánlatot, vagy válogasson akciós ajánlataink közül.

Az adatvédelmi nyilatkozatot elolvastam, megértettem és elfogadom.
Hozzájárulok, hogy e-mailben (eDM), a Prima Yacht Kft. megkeressen ajánlataival.
Kapcsolat
Kapcsolatfelvétel tárgya: