Navigáció

Hol telelnek a tengeri hajók?

on 2016. március 25.

Igazán változatosságal teli a tengeri yachtok élete, de főként a vitorlásoké. Hogy miért is?

Vannak a Pihenők, akiket a szezon végeztével, ami november eleje, kiemelnek a vízből és állványzatra vagy trélere helyezik telelni. De mielőtt elkezdődik a vakáció, leszervizelik őket kívül-belül, algátlanítják a víz alatti testüket, felkészítik a következő évadra. Ezen hajókat március hónapban kezdik ébresztgetni és visszahelyezni őket a vízbe. Ezek a hajók nagyon szerencsésnek mondhatják magukat, mivel van idejük felkészülni a következő szezonra. Mint sokan tudják a charter hajók 6-7 hónapot is dolgoznak egy szezonban, úgy hogy a karbantartásukra csupán pár óra van hetente. Ez nem sok idő, talán annyira elég hogy a jelentkező hibák legégetőbbjét tűzoltsák a szakértők. Aki ősszel szeret menni hajózni, és olyan hajót bérel, aminek sűrű volt a nyara, akkor ne lepődjön meg ha több technikai gonddal találkozik mint ha tavasszal hajózna. De ez senkit ne tántorítson el az őszi túráktól.

Vannak a Jegesmedvék, akik a legzordabb időjárási körülmények között is a vízben telelnek át. Vannak, akiket előző társaikhoz hasonlóan az ősz végén kiemelnek a vízből, elvégzik rajtuk a már említett munkálatokat, csak épp nem kapnak szárazon kikötő helyet. És vannak olyanok is, akiket az utolsó bérlők után bezárnak és csak tavasszal indulnak a szervízre. Igencsak meghökkentő egy téli kikötő látványa, amikor a színek eltűnnek, a víz vagy jeges, vagy igen komor színű, vagy épp hó fedi a mólót és a hajókat.

És végül vannak az Örökmozgók. Ők szinte megállás nélkül úton vannak. Nyáron a mediterrán térségben télen pedig a karib-térségben. Az Atlanti óceánt átszelve érkeznek meg téli munkahelyükre, majd tavasszal ugyanezt az utat teszik meg visszafelé, kivétel a szerencsésebbek, akiket óriási transzfer hajók hoznak vissza Európába. Ezek a hajók többnyire katamaránok és nagyobb vitorlás yachtok. Természetesen őket is szervizelik, csak épp gyorsabban és többször is egy évben, a nagy utak előtt és után. Ha vitorlás lennék:-), akkor a Pihenők vagy Örökmozgók családjába tartoznék, de talán inkább az utóbbiba, hisz a hajókat nem a kikötőbe tervezték:-)!

A télnek vége, ha egy kipihent hajóval szeretne hajózni várjuk ajánlatkérését!

a Pihenők

a Jegesmedvék

az Örökmozgók

További bejegyzések

Köszöntjük oldalunkon!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és vegye igénybe 50 EURÓS KEDVEZMÉNYünket, melyet első hajóbérléséből biztosítunk. Kérjen személyre szabott ajánlatot, vagy válogasson akciós ajánlataink közül.

Az adatvédelmi nyilatkozatot elolvastam, megértettem és elfogadom.
Hozzájárulok, hogy e-mailben (eDM), a Prima Yacht Kft. megkeressen ajánlataival.
Kapcsolat
Kapcsolatfelvétel tárgya: