Navigáció

BIZTOSÍTVA A TENGEREN IS

on 2016. július 19.

Aki már hajózott, bizonyára tudja, hogy a hajókra 1000-8000 Euró értékben kauciót kell letennünk, ami bizony nem kevés pénz, és bizony a tengeren több veszélynek is ki van téve a hajó. Persze nem elrettentő történeteket szeretnénk mesélni, pusztán felhívni a figyelmét azoknak, akik hajózni indulnak.

MIRE SZOLGÁL A KAUCIÓ
A kaució arra szolgál, hogy amennyiben kár keletkezik, úgy ebből az összegből vonják le a kár értékét. Természetesen amennyiben sérülés nélkül viszed vissza a hajót , úgy maradéktalanul vissza kapod ezt az összeget. Amennyiben béreltél hajóvezetőt, úgy az hajó vezetéséből eredő hibákért maximálisan a hajóvezető felelős.
 
KAUCIÓ MÉRTÉKE
A kaució összege nagyon eltérő, leginkább hajó méretétől függ, az 1000-8000 Euróig is terjedhet.
 
KAUCIÓ LETÉTELE
Kaució letételénél érdemes előre tájékozódni hogy készpénzben, bankkártyával hitelkártyával tudjuk-e letenni az adott összeget.
A készpénzt lezárt borítékban őrzik a hajózásunk végéig, így ezt azonnal vissza is kapjuk, bankkártya , illetve hitelkártya használatánál érdemes rákérdeznünk, hogy mennyi idő míg felszabadítják az összeget. Ez 1-3 hétig is eltarthat a bankodtól függően.
HOGYAN ÁLLAPÍTJÁK MEG A KÁR ÉRTÉKÉT
Ez minden esetben bázistól függ, amennyiben tárgyi veszteség történik ( pl. elhagyjuk a dinghyt) úgy általában egy katalógusból kiválasztják, hogy mennyibe kerül az adott eszköz, és ebben az értékben vonják le a kauciónkból az összeget.
Vannak olyan jellegű veszteségek, amik úgymond ,,becsület kasszaként” működnek, gondolunk itt az étkészletre. Ha összetörünk adott esetben egy poharat, akkor azt illik pótolnunk, még akkor is ha ezért nem vonnának le tőlünk a kaució összegéből.

 

MIRE FIGYELJÜNK HAJÓÁTVÉTELKOR/ HAJÓ LEADÁSKOR
Az egyik kulcsszerepe a pontos, precíz hajóátvételnek van. Igyekszünk minden bérlőnknek elmondani mi magunk is, hogy inkább szánjanak erre több időt, mintsem menet közben derüljön ki, hogy mennyi hiba és hiányosság van egy hajón. Érdemes képeket/ videókat készíteni mind a hajó külsejét illetően, mind belül. Pl.: ablakok ellenőrzése, hogy nincsenek-e megrepedve, WC-k ellenőrzése, hajó oldalán lévő esetleges karcolások rögzítése, horgony és környékének ellenőrzése, vitorlázat átvizsgálása, külmotor ellenőrzése, dinghy ellenőrzése ( ez még másnap reggel is, hogy nem ereszt-e). Bármilyen hibát/ hiányosságot észlelünk, írassuk fel a hajót átadó személlyel, hogy későbbiekben ne legyen ezekből vitás helyzet.
Hajó leadásakor mindig tartsunk a leadást végző személlyel, ha menet közben mi magunk okoztunk kárt, azt érdemes előre jelezni.
KAUCIÓBIZTOSÍTÁS
Az utóbbi években egyre többen kötnek kaucióbiztosítást, mely úgy működik, mint egy utasbiztosítás. Abban az esetben is ki kell fizetnünk, ha nem történik kár, viszont kár esetében igen csak jól jöhet.
Nagyobb károknál meg aztán végképp igazi jolly joker. Több ezer eurós kárnál is maximum pár száz eurót veszítünk.
A kaucióbiztosítás összegét a kaucióból szokták megállapítani, így ezzel arányos ennek az összege is.
Sok bázison lehet már kaucióbiztosítást kötni, azonban mindig informálódjunk még bérléskor arról, hogy a bázison köthető kaució biztosítás mit fedez. Vannak olyan bázisok ahol pl. vitorlázatra, vagy a dinghyre nem nyújt fedezetet.
REKLÁM HELYE :-)
Immár 6.éve állunk partneri viszonyban egy német biztosító társasággal, mely az elmúlt években több esetben is bizonyította működésének fontosságát.
A megkötése igen egyszerű, a feltételei pedig mindenre kiterjedőek. Mind kisebb, mind nagyobb tételben voltak már ügyfeleinknek eseteik, amikor bizony jól jött, hogy volt egy mindent fedező kaucióbiztosításuk.
Bővebb információk a kaucióbiztosításról: http://www.schomacker.de/en/charter-insurance.html?pid=a1151
Megkötésében természetesen mi is tudunk segíteni, illetve kár esetén a további ügyintézésben is számíthat ránk.

 

 

További bejegyzések

Köszöntjük oldalunkon!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és vegye igénybe 50 EURÓS KEDVEZMÉNYünket, melyet első hajóbérléséből biztosítunk. Kérjen személyre szabott ajánlatot, vagy válogasson akciós ajánlataink közül.

Az adatvédelmi nyilatkozatot elolvastam, megértettem és elfogadom.
Hozzájárulok, hogy e-mailben (eDM), a Prima Yacht Kft. megkeressen ajánlataival.
Kapcsolat
Kapcsolatfelvétel tárgya: